Onderzoek toont aan: draaiende delen duurzaam te repareren met Repair Care

Houtrot aan draaiende delen, zoals ramen en deuren, is duurzaam te herstellen met onze houtreparatieproducten. Dat toont onafhankelijk onderzoek door Stichting Hout Research aan. Wij kunnen hiermee als enige producent in Nederland reparaties op draaiende delen garanderen volgens het KOMO-keurmerk.

Vermoedens bevestigd
Dat de houtreparatie-epoxy’s van ons de levensduur van kozijnen verlengen, staat al langer vast. Nieuw is de bevestiging dat ook draaiende delen hiermee duurzaam te repareren zijn. Dit blijkt uit recent onderzoek van Stichting Hout Research. “In de branche en binnen onze organisatie was er al vertrouwen in de reparatiemogelijkheden van draaiende delen”, aldus onze collega Peter van Zadelhoff, manager Services en Development. “Onafhankelijk onderzoek van Stichting Hout Research bevestigt nu onze vermoedens.”

Minstens zo sterk
Tijdens het onderzoek werden de draaiende delen van ramen en deuren hersteld met DRY FLEX®. Stichting Hout Research werkte daarbij volgens de vaste processen van het bedrijf. Uit de testen bleek dat de herstelde delen van ramen en deuren net zo sterk of zelfs sterker waren dan nieuwe delen. Ter illustratie: de minimale druksterkte voor de geteste draairamen is 170.000 Nmm. De herstelde delen hadden een gemiddelde druksterkte van 265.000 Nmm, met uitschieters tot 310.000 Nmm. Peter van Zadelhoff: “De resultaten zijn verbluffend. Hiermee kunnen we onze garanties volgens het KOMO-keurmerk uitbreiden. Zo maken onderhoudspartijen nu ook gebruik van onze tienjarige garantie op de reparatie van draaiende delen.”

Kosten- en CO2-besparing
De reparatie van draaiende delen met onze producten betekent een besparing van zowel kosten als CO2-uitstoot. “We kunnen drie ramen behouden voor de kosten van één nieuw raam”, deelt Peter van Zadelhoff. “ Dat gegeven is gebaseerd op een pastareparatie van 5 centimeter en drie verbindingen. Voor de CO2-uitstoot geldt een besparing van 92%. Op beide fronten is dit dus heel positief nieuws. De komende tijd nemen we gebruikers van onze producten mee in de veranderingen en integreren we de reparatie van draaiende delen in onze opleidingen.”

Veelgestelde vragen over repareren van draaiende ramen en deuren

Wat kun je doen als alleen je verbinding aan de buitenkant openstaat?

Herstellen volgens Repair Care werkwijze P2.

Wat kun je doen als je verbindingen ook binnen openstaan?

Zoals aangegeven in de werkwijzen dienen deze ook aan de binnenzijde hersteld te worden conform werkwijze P10.

Hoe diep moet je frezen om een goede reparatie te kunnen garanderen?

De minimale laagdikte van de werkwijzen gelden ook voor de draaiende delen.
Tip: let op bij werkwijze P2 ter plaatste van de slisverbindingen (pen- en gatverbinding) kan het betekenen dat je iets dieper moet frezen om de buitenste pen door te frezen zodat de massa verdeeld wordt over de beide onderdelen van de verbinding.

Wat levert het mij op om te repareren in plaats van te vervangen?

Verlenging van de levensduur van draaiende delen en een mooie besparing van de CO₂-uitstoot.

Wat zijn de financiële voordelen?

Dat is afhankelijk van de aard en de omvang van de schades en de vervangingswaarde van het draaiende deel. Het een en ander kan inzichtelijk gemaakt worden d.m.v. onze inventarisaties.

Gelden er andere Repair Care werkwijzen?

Nee.

Is de Repair Care systeemgarantie van toepassing op de reparatie van draaiende delen?

Ja, mits aan de gebruikelijke voorwaarden voldaan wordt.

Kan ik mijn draaiende deel preventief repareren?

Ja, volgens de Repair Care werkwijzen.

Als ik enkel glas wil vervangen voor isolatieglas, kan ik dan tegelijk schades aan mijn deur of raam herstellen?

Alleen massieve (volhouten) deuren en ramen zijn getest en vallen daarmee onder de Repair Care werkwijzen. Heb je twijfels? Neem dan contact op met ons.

Kan ik vingerlassen op ramen en deuren uitvrezen en repareren?

Ja, volgens Repair Care werkwijze P2.

Wat als de verbinding vlak naast het glas zit, kan ik dan repareren?

Ja. Tip: let op dat het glas beschermd wordt en niet verlijmd wordt met DRY FLEX®/BIO FLEX™.