Biobased houtreparatiepasta getest bij lagere temperaturen

130-schuren-sf-narepareren-schuren-en-gronden-kopie.jpg
donderdag
21
januari

De laatste ontwikkeling binnen Repair Care is de snelste biobased houtreparatiepasta bij lagere temperaturen: BIO FLEX™ COOL. Deze reparatiepasta is ideaal voor het permanent repareren van houtrot en -aantastingen bij kouder weer (< 10°C). Patrick Nijenhuis, eigenaar van Nijenhuis Schilderwerken in Vorden, ging aan de slag met deze reparatiepasta. “Een fantastische reparatiepasta bij lagere temperaturen. Wel vraagt de verwerking iets meer aandacht dan bij de traditionele reparatiepasta. Maar het eindresultaat is zeer fraai en duurzaam.”

Patrick is ‘Repair Care Systeem Professional’*. Hij ging in november aan de slag met BIO FLEX™ COOL bij een oude woonboerderij. “Bij temperaturen beneden de 10°C kun je nog uitstekend met deze reparatiepasta werken. Ik heb er kozijnreparaties en kozijnvervanging mee uitgevoerd, tot laagdikten van 15 tot zelfs 50 mm.”

 

Eigenschappen
BIO FLEX™ COOL is volgens Repair Care de snelste biobased houtreparatiepasta bij lagere temperaturen. Dit product is ideaal voor het permanent repareren van houtrot en -aantastingen bij kouder weer, vanaf 0°C tot 20°C (bij hogere temperaturen kun je bijvoorbeeld BIO FLEX™ ALLROUND gebruiken).

De reparatiepasta gedraagt zich als hout: het product is op dezelfde manier na te bewerken en te schilderen en beweegt met het hout mee. Deze pasta is verder makkelijk verwerkbaar en zeer strak te modelleren. De uithardingstijd is kort: bij 10°C is de pasta na 16 uur al schuur- en overschilderbaar (afhankelijk van laagdikte, luchtvochtigheid en schommelingen in temperatuur).

Dit product bevat 35% biobased grondstoffen en is ‘OK biobased’ gecertificeerd door TÜV Austria (1 ster). Toepassingsgebieden zijn het binnen en buiten permanent repareren van beschadigd en rot hout van onder andere kozijnen, deuren, trappen en meubels. Ook is dit product geschikt voor het verlijmen en vullen van scheuren, voegen, noesten en (open) verbindingen. Daarnaast kan men er houtconstructies en profielen mee renoveren, restaureren en modelleren.

 

Testresultaten
Er worden dus fraaie eigenschappen aan deze reparatiepasta toegekend. We vroegen Patrick naar zijn praktijkervaringen. “Voor je gaat repareren mag de vochtigheid van het hout niet meer zijn dan 18%, om een goede aanhechting te krijgen en er zeker van te zijn dat er niet opnieuw houtrot ontstaat. Met een vochtmeter van Repair Care kun je dat prima meten. Bij de woonboerderij was de vochtigheid van het hout 14%, dus voldoende droog.”

Patrick legt uit dat de BIO FLEX™ COOL een twee componenten pasta betreft die je moet mengen: “Als je de twee componenten met een dubbel doseerpistool op het EASY•Q™ mengplateau doseert, kun je gaan mengen met EASY•Q™ modelleermessen. De kleur verandert dan naar groen. Door met EASY•Q™ modelleermessen de pasta over het mengplateau uit te strijken, kun je goed zien of de kleur egaal is. De pasta is dan klaar om aangebracht te worden. Je moet wel rekening houden met de open tijd van 20-25 minuten. Het vraagt wel wat ervaring om de pasta in die tijd goed aan te brengen en te modelleren. Je moet er ook niet te lang in blijven werken, omdat de pasta anders wat kan uitzakken.”

Patrick vervolgt: “Na ongeveer zestien uur, bij 10°C, is de pasta schuur- en overschilderbaar. Probeer dus nooit dezelfde dag de pasta te schuren en over te schilderen. Wacht altijd tot de volgende dag. Dan is hij prima fijn te schuren. Ook hier even opletten: pas op dat je met een schuurmachine niet te lang en op een te hoog toerental schuurt, omdat de pasta dan wat kan gaan trekken door de warmte-ontwikkeling.”

Tot slot heeft Patrick de gerepareerde kozijnen in de grondverf gezet: “Afschilderen doen we pas in het voorjaar, bij hogere temperaturen. Resumerend vraagt het werken met deze reparatiepasta wat meer aandacht, maar het eindresultaat is perfect. Bovendien bevat dit product 35% biobased grondstoffen. Ik vind de aandacht voor het milieu heel belangrijk, dus zo kun je ook milieuverantwoord werken.”

 

*Repair Care Systeem Professional
De erkenning ‘Repair Care Systeem Professional’ ontvangen vakmensen na het succesvol afronden van drie niveaus opleidingen: niveau 1 (kennismaking met duurzaam onderhoud en producten van Repair Care), 2 (lamineren en stopverfvervanging) en 3 (deelvervanging). Repair Care verzorgt al sinds 1993 haar eigen opleidingen.

Belangrijke reden is dat alleen het leveren van kwaliteitsproducten niet voldoende is om duurzaam houtherstel uit te kunnen voeren. Goed resultaat hangt zeker ook af van de vaardigheden van de persoon die de houtrotreparatie uitvoert. Patrick Nijenhuis: “Na de eerste opleiding hier in de buurt, was ik direct overtuigd. Toen heb ik ook de niveaus 2 en 3 behaald. Je werkt altijd met het Repair Care zeven stappen plan, waardoor je gegarandeerd een goed eindresultaat krijgt.” Lees via deze link meer over Repair Care Systeem Professional en hoe je dit wordt.

 

Tekst: ing. Frank de Groot
Foto’s: Patrick Nijenhuis
Lezerstest, Lezers aan de slag
nr. 7 December 2020 RenovatieTotaal

Neem contact op

Kerstboodschap 2020