De uitdagingen van monumentaal herstel
20
september
In het rustige Sonsbeek Park in Arnhem staat een monument van historische betekenis: Stadsvilla Sonsbeek, ook wel bekend als De Witte Villa. Achter de elegante gevel schuilt een verhaal van toewijding, vakmanschap en het behoud van erfgoed. Roy Giezenaar, projectleider bij Oostveen Meesterschilders, neemt ons mee in dit unieke herstelproject. Wij vroegen hem:
Wat maakt een monumentaal pand als De Witte Villa zo bijzonder voor Oostveen?
“Hoewel we veel ervaring hebben met monumentaal herstel, blijft elk project uniek. De Witte Villa is een trekpleister in het Sonsbeek Park. Wij hebben dit gebouw al jaren in onderhoud en begrijpen het belang van het behoud van de authenticiteit. Net als bij andere opdrachten moeten we nauwkeurig de richtlijnen voor monumentale panden opvolgen. Maar iedere nieuwe situatie, ondergrond en staat van onderhoud die we aantreffen, vraagt om creatief denk- en herstelwerk. Zo lukte het ook hier weer om met moderne technieken een duurzame oplossing te realiseren.”
Hoe ging Oostveen om met de uitdagingen van De Witte Villa?
“De restauratie begon als een plan om stapsgewijs de raampartijen rondom de villa te schilderen en te repareren. Dit veranderde plotseling toen de gemeente Arnhem ontdekte dat er bouwtechnisch meer moest gebeuren. In plaats van een buitenproject waarbij de villa openbleef voor publiek, werd de opdracht aangepast naar een opdracht waarin de villa van januari tot half april volledig werd gesloten. In aanvulling op het afgesproken werk mochten we toen ook het binnenschilderwerk op de begane grond vernieuwen. Daarbij kregen we de vrijheid en het vertrouwen van de gemeente om de uitvoering, kwaliteit en deadline als bouwteam zelf te bewaken. Gelukkig zijn we bij Oostveen groot en flexibel genoeg om in zo’n situatie de juiste extra mensen in te schakelen.”
Hoe vulden Oostveen en Repair Care elkaar aan in dit project?
“De samenwerking met Repair Care was onmisbaar voor het succes van dit project. Hun producten sluiten sowieso perfect aan bij onze behoeften, qua duurzaamheid én toepassingsmogelijkheden. Toen we in januari startten, was het nog koud buiten. Een biobased product als de BIO FLEX™ COOL heeft de ideale eigenschappen om dan toch snel vooruit te kunnen. Maar ook de mensen van Repair Care zijn belangrijk voor ons. Zij hebben namelijk veel kennis van duurzaam monumentaal herstel. Hun beoordeling en advies tijdens het project waren erg waardevol.”
Welke lessen kunnen jullie als professionals uit dit project trekken?
“Dit project laat goed het belang zien van hoogwaardige producten en expertise, zoals die van Repair Care, om duurzame resultaten te kunnen leveren. Bovendien leren we van dit soort projecten dat flexibiliteit en samenwerking cruciaal zijn bij het herstellen van monumentale panden. Bij geen enkel historisch gebouw weet je vooraf precies wat je gaat tegenkomen. Daardoor word je steeds weer uitgedaagd om snel te schakelen en een oplossing op maat te bedenken. Dat maakt ons werk elke dag weer boeiend en afwisselend.”