“Groen, een kwestie van doen!”

erik-waanders-greenpaints-repair-care-report-mvdk-20200831-5569
dinsdag
23
maart

Greenpaints nodigt onderhoudsbedrijven uit om op groene verkenningstocht te gaan

De verfindustrie duurzamer maken met biobased en natuurlijke verven: dat is de missie van Greenpaints, gevestigd in het Twentse Enter. “Er wordt in onze branche veel over duurzaamheid gepraat, maar er wordt te weinig gedaan”, vindt directeur-eigenaar Erik Waanders. “En dat terwijl er zo veel mooie duurzame producten zijn. Oplossingen die beter én gezonder zijn dan de traditionele alternatieven. Én bovendien gelijkwaardig qua prijs.”

 Tien jaar geleden werkte Erik nog in de ‘gewone’ verfindustrie. De oprichting van Greenpaints leidde tot de nodige scepsis. “Eerlijk is eerlijk: ik wist natuurlijk ook niet zeker dat het zou lukken. Maar ik voelde dat er wat moest gebeuren.” Inmiddels heeft hij een mooi bedrijf opgebouwd, volledig gericht op duurzame en groene producten voor de schilders- en onderhoudsbranche en particulieren. De vraag naar de biobased en minerale verven en beitsen die hij levert, groeit met de maand. Toch is toepassing ervan nog allesbehalve vanzelfsprekend. “Onbekend maakt onbemind, hè”, stelt hij. “In de waan van de dag kiezen veel bedrijven voor de bekende weg.”

Zien, voelen en ervaren
Greenpaints heeft voor vrijwel alle reguliere producten een groene vervanger. Erik praat er met veel passie over. Zijn groene visie is ook terug te zien in zijn bedrijfspand, dat in alle opzichten de sfeer van duurzaamheid ademt. Het interieur bevat veel hout en natuurlijke materialen. “Op onze wanden hebben we een groot deel van onze producten zelf toegepast”, legt Erik uit. “Daarnaast hebben we hier een kenniscentrum waar we workshops geven en onze kennis delen. Op die manier nemen we bedrijven bij de hand bij het maken van de groenere, bewustere keuze. Onze producten moet je nu eenmaal zien, voelen en ervaren.” Greenpaints is veel meer dan alleen een productleverancier. “Alles draait hier om aandacht”, stelt Erik. “Elke groene keuze is een druppel in de oceaan. Maar het worden steeds meer druppels en uiteindelijk zal die oceaan gaan resoneren.”

Echt biobased
Impact maken, dat is waar het Greenpaints om gaat. De druk op de aarde verminderen. Erik: “Hierin trekken we samen op met onze leveranciers. Elke leverancier heeft bij ons het hoofdpodium; voor vrijwel elke toepassing hebben we een overduidelijke nummer één.” Op het gebied van houtrotreparatie is dat Repair Care. Al ging Erik echt niet meteen overstag toen Repair Care als eerste in de markt een biobased product presenteerde. “Ik was vooral blij dat iemand het voortouw nam”, zegt hij. “Maar ik vind wel dat je pas bij 30 tot 40% biobased grondstoffen het recht hebt om een product biobased te noemen. Gelukkig is Repair Care nu zover. Vooral de BIO FLEX™ COOL is echt een succes.”

Groene verkenningstocht
De toepassing van hout neemt toe. “Gelukkig maar”, aldus Erik. Hij ziet hout als een van de belangrijkste oplossingen voor het wereldwijde klimaatprobleem. “Het is herwinbaar en heeft een lange levensduur. En met reparaties – zowel preventief als curatief – kun je een goede integrale onderhoudsaanpak borgen.” Het besef dat we zuinig moeten omgaan met onze aarde groeit, zo merkt Erik. “Maar er is meer. We weten allemaal hoe schaars goed personeel is. Waarom gaan we niet wat bewuster om met de gezondheid van onze mensen? Ik nodig iedereen in de schilders- en onderhoudsbranche uit om eens op groene verkenningstocht te gaan.”

Neem contact op