Houtreparatie bij lage temperaturen: 3 tips van de experts

winter
vrijdag
24
november

De dagen worden korter en de temperaturen dalen. Met andere woorden: de winter is in aantocht! Dat betekent ook dat we weer geconfronteerd worden met winterse perikelen die onze houtreparaties beïnvloeden. Hoe gaat u hiermee om? Hierbij delen wij graag drie praktische tips.

1. Bewaar houtreparatieproducten op kamertemperatuur

Bij lage temperaturen worden houtreparatiepasta’s stug, wat het mengen een stuk zwaarder maakt. Daardoor bent u misschien geneigd om sneller – en dus te vroeg – te stoppen met mengen. Een groot risico, want een onvolledig vermengde pasta hardt niet volledig uit en kan dus nooit tot een duurzame reparatie leiden. Bewaar de producten daarom op kamer- of keettemperatuur, of in elk geval in een ruimte die warmer is dan de werkomgeving. Zo blijven de pasta’s makkelijk te mengen.

2. Meet het vochtgehalte voordat u aan de slag gaat

Als de temperatuur van een oppervlak onder de omgevingstemperatuur ligt, kan er condensatie optreden. Dit effect ondervindt u als brildrager bijvoorbeeld ook wanneer u vanuit de koude buitenlucht een warme woning binnenstapt. Bij houtreparatie kan condens voor te vochtig hout zorgen, waardoor de pasta zich niet of nauwelijks aan het hout hecht. Dit risico loopt u met name aan het begin van de ochtend, na een koude nacht. Meet daarom voor het fixeren altijd eerst het vochtgehalte van het hout. Dit mag maximaal 18% zijn. Start nooit met repareren als het vochtgehalte hierboven ligt.

3. Plak de reparatie af

Hoe lager de temperatuur, hoe langer het uithardingsproces duurt. De kou onttrekt warmte aan het chemische proces en dat vertraagt de uitharding. Daarbij heeft de wind vaak een versterkend effect, dat ook wel bekendstaat als de windchill-factor. Ons advies? Plak de reparatie ruim af, bijvoorbeeld met bubbeltjesplastic. Zo creëert u een geïsoleerd ‘kamertje’ waarbinnen de lucht stilstaat, wat zorgt voor een snellere uitharding. Daarnaast is het advies natuurlijk om een reparatiepasta te gebruiken die toepasbaar is bij lagere temperaturen. Zo bent u  altijd verzekerd van acceptabele uithardingstijden.

Neem contact op