Houtreparatie via 3D-printen: de eerste stap is gezet

Waalwijk, 13 juli – Houtrotreparatie via de 3D-printtechnologie is een reële optie in de toekomst. Dat is de voorlopige conclusie van het Kenniscentrum Duurzaam Onderhoud en Repair Care, na de eerste fase van een verkennend onderzoek naar deze toepassing. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met studenten van het Innovatielab van de Hogeschool van Amsterdam.  

Steeds meer kozijnen die zijn aangetast door houtrot worden gerepareerd in plaats van vervangen. Goed nieuws, want in veel gevallen is 95% van het kozijn nog in prima staat. Maar houtrotreparatie kan nóg duurzamer, denken het Kenniscentrum Duurzaam Onderhoud en houtrotreparatiespecialist Repair Care. Ze doelen daarmee op de mogelijkheden van 3D-printen en –scannen. Daarom zijn zij begin dit jaar een onderzoek gestart in samenwerking met studenten van het Innovatielab van de Hogeschool van Amsterdam. 

Doelstellingen onderzoek
“We zijn het onderzoek gestart met een helder doel voor ogen”, zegt Paul Ostlender, manager R&D bij Repair Care. “Houtrotreparatie veiliger maken voor de gebruiker én winst behalen in efficiency en duurzaamheid. Je print straks precies wat je nodig hebt, is het idee. Wie weet kunnen we daarvoor materiaal gebruiken dat een gunstige invloed heeft op het energiegebruik in woningen. Denk bijvoorbeeld aan een oplossing met isolerende luchtkamers.” Harm Jellema, oprichter van het Kenniscentrum Duurzaam Onderhoud, benoemt nog een extra voordeel: “Innovatie is gunstig voor het imago van de schilders- en onderhoudsbranche. Zo wordt het schildersvak interessanter voor jongeren.”

Conclusie en vervolgvragen
De eerste fase van het onderzoek eindigde met een heldere conclusie: houtrotreparatie via 3D-printtechnologie is mogelijk, maar de haalbaarheid is vooral afhankelijk van de kosten en snelheid van printen. Jellema: “De voor- en nadelen van de diverse 3D-scanners en –printers hebben we aardig in beeld. De komende tijd richten we ons op de technische en logistieke uitdagingen. Welk materiaal ga je printen? Kunnen we biobased materiaal gebruiken? Hecht de verf hierop? En hoe zit het met verlijming?” Ostlender vult aan: “Ook het scannen is nog onderwerp van studie. Bij een vuistgrote reparatie gebeurt dit na het frezen, maar bij deelvervanging maak je juist een spiegelbeeld van de scan van de tegenoverliggende verbinding. Je moet dan wel rekening houden met de afwijkingen tussen kozijnen binnen een project. Door het glas heen scannen is wellicht ook een optie.”

Nieuwe inzichten
Jellema en Ostlender zijn enthousiast over de opbrengst van het onderzoek tot nu toe. “Het mooie is: we zetten belangrijke stappen in de richting van 3D-printen, maar er ontstaan ook andere nieuwe ideeën. Simpelweg doordat er met een frisse blik naar ons vak gekeken wordt. Zoals het idee om houtrot op te sporen via ultrasoontechniek. Heel interessant”, aldus Ostlender. “En wat dacht je van het computergestuurd uitfrezen van houtstukken in exact de juiste afmetingen? Onderwerpen die al langer speelden binnen Repair Care, maar die we nu kunnen oppakken. De kans is groot dat we tot oplossingen komen die de duur van projecten en bewerkingen aanzienlijk verkorten.” Jellema knikt. “Iemand moet zijn nek uitsteken. Lang niet iedere fabrikant durft dat aan en daarom ben ik zo blij dat Repair Care het belang van innovatie ziet, net zoals wij. Ik weet zeker dat dit onderzoek de branche veel brengt.”

Houtreparatie via 3D-printen - Repair Care