Houtrot repareren met epoxy

Houtrot repareren
dinsdag
4
juni

Houtrot repareren is in de professionele schilders- en onderhoudsbranche de standaard geworden. Heeft u – als schilder – ook veel te maken met houtrotreparaties? Wij leggen u met deze blog graag uit hoe u houtrot repareert en welke producten hiervoor het meest geschikt zijn.

Wat is houtrot?
Houtrot ontstaat door schimmels die het hout aantasten. Schimmels bevinden zich altijd al in het hout, maar worden pas actief wanneer er voldaan wordt aan hun ideale leefomgeving. Dit is het geval indien er sprake is van een temperatuur tussen 5 en 40 graden, zuurstof- én een houtvochtpercentage van 21% of hoger.

Wilt u meer weten over houtrot? Bekijk onze blog: wat is houtrot?

Houtrot repareren met epoxy
Duurzaam houtrot repareren kan met kwaliteitsproducten van epoxy. Epoxy heeft veel voordelen die de duurzaamheid van de reparatie sterk verbeteren. Dit in tegenstelling tot andere herstelmethodes. Epoxy heeft een enorm hechtvermogen, is ontzettend sterk, waterbestendig en elastisch. Deze eigenschappen blijven over een zeer lange periode goed en dit maakt epoxyproducten zeer geschikt voor houtreparatie. Hout is namelijk een product dat werkt en beweegt; epoxy kan de spanning hiervan goed opvangen.

De houtreparatieproducten van Repair Care zijn zuivere epoxy’s. Dit wil zeggen dat er geen vulstoffen zijn toegevoegd. Vulstoffen maakt het product goedkoper, maar heeft ook grote nadelen. Het voordeel hiervan is dat de reparatie direct na uitharding schuur- en overschilderbaar is. Epoxy’s met vulstoffen lijken al uitgehard te zijn, maar zijn dit vaak nog niet. Bij het schuren ontstaat er dan veel schade aan de reparatie. Daarnaast is het gebruik hiervan zonder persoonlijke beschermingsmiddelen zeer slecht voor de gezondheid in verband met het directe huidcontact en inademing.

Vanaf buiten ziet u niet direct wanneer het product volledig is uitgehard, wanneer u dan te vroeg gaat schuren, kan dit grote schade voor zowel de reparatie als uw gezondheid veroorzaken.

Hoe kunt u houtrot repareren?
De behandelmethode van de producten is ook zeer belangrijk voor de duurzaamheid van reparaties. Bij een houtrotreparatie gebruiken wij daarom altijd het 7-stapppenplan.

Stap 1: Verfsysteem verwijderen
Stap 2: Houtaantasting verwijderen
Stap 3: Hecht-/contactvlak (reparatievlak) fixeren
Stap 4: Hecht-/contactvlak (reparatievlak) aanbranden
Stap 5: Reparatie opbouwen en afmessen (modelleren)
Stap 6: Reparatie schuren
Stap 7: Verfsysteem opbouwen

Wereldwijd toonaangevend in duurzame houtrotreparatie
Repair Care heeft zich met haar kwaliteitsproducten voor houtrotreparatie inmiddels meer dan bewezen in de markt. Niet alleen niet in Nederland, maar ook in Engeland en Duitsland. Al jaren zijn we marktleider in deze drie landen en wereldwijd speler in de markt van houtreparatie.

Inmiddels zijn we allang niet meer alleen leverancier van deze kwaliteitsproducten, maar doen wij veel meer. Zo leiden wij al decennia lang elk jaar meer dan duizend vakmensen op met onze opleidingen. Het leveren van alleen kwaliteitsproducten is niet voldoende om tot het duurzaamste resultaat te komen. Mensen moeten ook weten hoe ze de producten moeten verwerken. De kwaliteit van de reparatie valt of staat met de kennis en kunde van degene die de reparatie uitvoert.

Tot slot verzorgen we ook projectbegeleiding en geven advies over de huidige staat van het geveltimmerwerk en de nodige reparaties. Woningcorporaties, onderhoudsbedrijven en VvE-beheerders zien ons als vertrouwde samenwerkingspartner.

Wilt u ook meer weten over onze dienstverlening of opleidingen? Bekijk dan onze website

Neem contact op

Michel Kamp