Houtrot repareren met epoxy

Houtrot repareren
dinsdag
4
juni

Houtrot repareren in plaats van vervangen is in de professionele schilders- en onderhoudsbranche de standaard geworden. Heeft u ook veel te maken met houtrotreparaties? Wij leggen u met deze blog graag uit hoe u houtrot repareert en welke producten hiervoor het meest geschikt zijn.

Wat is houtrot?
Houtrot ontstaat door schimmels die het hout aantasten. Schimmels bevinden zich altijd al in het hout, maar worden pas actief wanneer er voldaan wordt aan hun ideale leefomgeving. Dit is het geval indien er sprake is van een temperatuur tussen 5 en 40 graden Celsius, zuurstof én een houtvochtpercentage van 21% of hoger.

Wilt u meer weten over houtrot? Bekijk onze blog: wat is houtrot?

Houtrot repareren met epoxy
Duurzaam houtrot repareren kan met kwaliteitsproducten van epoxy. Epoxy heeft, in tegenstelling tot andere herstelmethodes, veel voordelen die de duurzaamheid van de reparatie sterk verbeteren. Zo heeft het een enorm hechtvermogen. Ook is het ontzettend sterk, waterbestendig en elastisch. Deze eigenschappen blijven over een zeer lange periode goed en dit maakt epoxyproducten zeer geschikt voor houtreparatie. Hout is namelijk een product dat werkt en beweegt; epoxy kan de spanning hiervan goed opvangen en ‘meebewegen’ met het hout.

De houtreparatieproducten van Repair Care zijn zogenaamde zuivere epoxy’s. Dit wil zeggen dat er geen vulstoffen zijn toegevoegd. Het toevoegen van grove vulstoffen maakt een product goedkoper, maar heeft ook grote nadelen. Door vulstoffen lijkt een reparatiepasta namelijk al uitgehard en dus schuur- en overschilderbaar, terwijl dit vaak nog niet het geval is. Dit is met het blote oog niet te zien. Gaat men te vroeg schuren, dan onstaat er niet alleen schade aan de reparatie, maar het brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Het vrijgekomen schuurstof bevat materiaal dat nog niet gereageerd heeft. Dit brengt dezelfde risico’s met zich mee als werken met ongemengde epoxy. Daarnaast zorgen vulstoffen voor een grote hoeveelheid fijn schuurstof waaraan gebruikers worden blootgesteld.

Hoe kunt u houtrot repareren?
De behandelmethode van de producten is ook zeer belangrijk voor de duurzaamheid van reparaties. Bij een houtrotreparatie gebruiken wij daarom altijd het 7-stapppenplan. Deze zeven stappen vormen de basis van iedere houtreparatie:

Stap 1: Verwijderen van het verfsysteem
Stap 2: Verwijderen van de houtaantasting (tot in het gezonde hout)
Stap 3: Fixeren van het hecht-/contactvlak
Stap 4: Aanbranden van het hecht-/contactvlak met de reparatiepasta
Stap 5: Opbouwen en afmessen van de reparatie
Stap 6: Schuren van de reparatie
Stap 7: Opbouwen van het verfsysteem

Houtrotopleidingen
Repair Care heeft zich met haar kwaliteitsproducten voor houtrotreparatie inmiddels meer dan bewezen in de markt. Niet alleen niet in Nederland, maar ook in Engeland en Duitsland. Al jaren zijn we marktleider in deze drie landen en wereldwijd speler in de markt van houtreparatie.

Het leveren van alleen kwaliteitsproducten is echter niet voldoende om tot het duurzaamste resultaat te komen. Professionals moeten ook weten hoe ze de producten op de juiste manier moeten verwerken. De kwaliteit van de reparatie valt of staat met de kennis en kunde van degene die de reparatie uitvoert. Daarom zijn we al decennia lang niet alleen leverancier van onze kwaliteitsproducten, maar leiden wij ook elk jaar meer dan duizend vakmensen op met onze opleidingen.

Wilt u ook meer weten over onze opleidingen?

Neem contact op

Repair Care geslotenMichel Kamp