In de spotlight: KOMO-certificering

versnelde-veroudering
vrijdag
19
februari

De DRY FIX®- en DRY FLEX®-producten van Repair Care zijn KOMO-gecertificeerd. Daar zijn we trots op; het bevestigt de kwaliteit van onze producten. Maar wat houdt KOMO precies in? En welke tests moet een product doorstaan om het keurmerk te mogen dragen?

KOMO is hét landelijk erkende keurmerk voor houtreparatieproducten. De certificering wordt uitgegeven door Stichting Keuringsbureau Hout (SKH). Dit onafhankelijke keuringsinstituut beoordeelt houtreparatiemiddelen volgens de richtlijn BRL 0807.

Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen negen categorieën reparaties: van droogscheuren kleiner dan 20 mm tot complete deelvervangingen. Afhankelijk van de categorie moet een product een bepaald testprogramma doorlopen. In 2016 behaalde Repair Care als eerste in de markt het KOMO-certificaat. Vandaag de dag is Repair Care nog altijd het enige merk dat voor alle categorieën glansrijk door álle tests komt, zelfs bij een minimale laagdikte van 5 mm.

 

BRL 0807
De BRL 0807 stelt eisen aan onder meer de hechting van het houtreparatiemiddel, de sterkte van de hoekverbinding, de overschilderbaarheid van het product, de buitenduurzaamheid, de uittreksterkte en de verwerkbaarheid. Ook wordt er getest op scheuren, gaten en verbindingen. Zaken als verwerkingsvoorschriften en kwaliteitscontroles worden ook meegenomen in de beoordeling. Elk jaar vinden hiervoor controles plaats op de productielocatie en in het magazijn.

 

Snelverweringstest
Een van de belangrijkste tests voor het KOMO-certificaat is de snelverweringstest. Hierbij worden reparaties met het product afwisselend blootgesteld aan extreme omstandigheden: eerst 8 uur aan 75°C, vervolgens 8 uur aan 15°C en regen. De test omvat 32 van deze cycli en geeft een reëel beeld van de duurzaamheid van een reparatie in de praktijk. Een donker kozijn kan op een warme zomerdag immers makkelijk 75°C worden. De snelverweringstest wordt elke drie jaar herhaald. Na afloop moet de reparatie nog de uittreksterktetest doorstaan, die ook afzonderlijk wordt uitgevoerd. Deze laat zien in hoeverre het product zich hecht aan het hout.

uittreksterktetest komo certificering

1. (Uitgelichte afbeelding) bij de snelverweringstest worden reparaties onder meer blootgesteld aan temperaturen van 75°C.
2. De uittreksterktetest toont aan hoe goed een houtreparatiemiddel zich hecht aan het hout.

Neem contact op

Jessica den Boer gaat bij Repair Care werkenJessica den Boer gaat bij Repair Care werken