Inspectie controleert tot oktober op persoonlijke beschermingsmiddelen

De Inspectie SZW controleert vanaf nu tot oktober op bouwplaatsen in heel Nederland op het in bezit hebben en gebruiken van de verplichte persoonlijke beschermindsmiddelen (pbm’s). Voor het werken met epoxy houtreparatiepasta’s is het hierbij van belang te werken met de EAS•Q™ nitrile wegwerphandschoenen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals helmen, veiligheidsschoenen, maar ook handschoenen moeten door de werkgever in voldoende mate ter beschikking worden gesteld. Hierop controleert de Inspectie SZW. Ook moet de werkgever bewijsbaar afdoende voorlichting hebben gegeven. De werknemer moet vervolgens de pbm’s ook gebruiken. Ook daar controleert de inspectie op. Indien de werkgever niks verweten kan worden en de werknemer wel, dan valt de schuld en daarmee de boete voor de overtreding op de werknemer.

Voor het werken met epoxy reparatiepasta’s is het van belang om te werken met nitrile wegwerphandschoenen. De EASY•Q™ nitrile handschoenen van Repair Care zijn de enige handschoenen met een extra lange lengtemaat van 30cm. Hierdoor worden handen, polsen én onderarmen nog beter beschermd. Deze handschoenen voldoen als enige op de markt aan de Europse normeringen m.b.t. persoonlijke beschermingsmiddelen.

In 2012 controleerde de inspectie overigens ook al specifiek op bpm’s. In 47% van de gevallen bleek er iets mis te zijn en in de helft van die gevallen werd de werknemer beboet.

Winnaar DRY FLEX SF actie