Inzicht in duurzaamheid van reparatiepasta’s

mengkleurcontrolesysteem-product-x-3
donderdag
28
oktober

Hoe beoordeelt u de kwaliteit van een tweecomponenten-houtreparatiepasta?

Op de markt zijn veel verschillende houtreparatiemiddelen beschikbaar. Wat maakt het ene product nu beter dan het andere? En vooral: hoe kunt u deze producten als gebruiker op een juiste manier beoordelen.

Het begrip duurzaamheid is de laatste jaren een steeds prominentere rol gaan spelen in onze samenleving. Maar wat betekent het nu precies? De volgende definities worden het meest toegepast en ook vaak door elkaar gebruikt:

  • Het streven om verstandig met energiebronnen en het milieu om te gaan.
  • De eigenschap van heel lang goed blijven of blijven bestaan.

De ideale houtreparatiepasta voldoet uiteraard aan beide definities.

Biobased
Al sinds de oprichting staat Repair Care bekend om de filosofie dat je aangetaste kozijnen beter kunt repareren dan compleet vervangen. Het aantal sloopkozijnen – en dus de hoeveelheid afval – is daardoor drastisch teruggedrongen. Ook als het gaat om het gebruik van fossiele brandstoffen is Repair Care duurzaam bezig. Enkele jaren geleden hebben wij, als eerste producent van houtreparatiemiddelen, epoxy die biobased grondstoffen bevat: BIO FLEX™ COOL en de BIO FLEX™ ALLROUND. Aan de basis hiervan liggen afvalresten van de cashewnoot. Hiermee dringen we het gebruik van fossiele brandstoffen terug.

Levensduur reparatieproduct
Vaak gaan de twee definities van duurzaamheid samen. Zeker in het geval van Repair Care. Immers: hoe langer het reparatieproduct in het kozijn blijft zitten, hoe beter dit voor het milieu is. Hierbij draait het om de kwaliteit. Als een reparatie langer meegaat, hoeft er uiteindelijk minder reparatiemiddel geproduceerd te worden. En ook op andere fronten profiteert het milieu. Denk aan de besparingen in transport (van het product, maar ook van de applicateur naar de klus), het extra schilderwerk en alles wat er verder bij een reparatie komt kijken.

Mechanische eigenschappen
Hoelang een reparatie meegaat, heeft te maken met de mechanische eigenschappen van het uitgeharde product. Om de beweging van het hout te kunnen volgen en de enorme krachten die in kozijnen spelen op te vangen, moet een reparatie sterk en ‘taai’ zijn.

Onderzoek wijst uit dat reparatieproducten grote verschillen vertonen qua mechanische eigenschappen: taai maar niet sterk, sterk maar bros en de DRY FLEX® en BIO FLEXproducten zijn sterk én taai.

Snelverweringstesten
Om een goed beeld te krijgen van de duurzaamheid van een reparatie in de praktijk, worden alle reparatie producten van Repair Care onderworpen aan een snelverweringstest. Dit is een test waarbij houtreparaties afwisselend worden blootgesteld aan extreme omstandigheden: eerst 8 uur aan 75°C, vervolgens 8 uur aan 15°C en regen. Eén test omvat 32 van deze cycli.

Teststations
Ook hebben wij eigen teststations bij Repair Care. Niet alleen op ons hoofdkantoor, maar ook in Oostenrijk, waar we onder extreme weersomstandigheden een snelle, natuurlijke veroudering van de reparatie simuleren. Zo kunnen wij de kwaliteit en dus de duurzaamheid van onze producten nauwlettend volgen.

Sterkte van de reparatie na verloop van tijd
Naast snelverweringstesten en een analyse van de mechanische eigenschappen geeft ook een Dynamische Mechanische Analyse (DMA) een beeld van de kwaliteit en daarmee de duurzaamheid van een houtreparatiemiddel. Deze test laat zien hoe de sterkte van het reparatieproduct zich ontwikkelt.

Krimp door oplosmiddel
Ten slotte heeft ook het gebruik van oplosmiddelen effect op de taaiheid en daarmee op de duurzaamheid van een reparatie. Zo zijn er producten op de markt waarin een grote hoeveelheid benzylalcohol verwerkt is. Gebruikt u producten met 5 tot 20% benzylalcohol, houd er dan rekening mee dat de benzylalcohol op een gegeven moment uittreedt, waardoor er krimp ontstaat. De houtreparatie wordt hierdoor brosser en gaat minder lang mee. Dit geldt uiteraard alleen voor reparatieproducten waarbij de krachten veroorzaakt worden door uitzetting en beweging van de verschillende houten delen; bij een plamuur speelt dit bijvoorbeeld niet. Wilt u weten of bepaalde producten oplosmiddelen bevatten? Raadpleeg dan de veiligheidsinformatiebladen.

De rol van de applicateur
U weet nu welke aspecten doorslaggevend zijn voor de kwaliteit en daarmee de duurzaamheid van een reparatieproduct. En met welke tests die kwaliteit te beoordelen is. Natuurlijk mag de rol van de applicateur hierbij nooit onderschat worden. Een reparatieproduct kan nog zo goed zijn; de duurzaamheid van een reparatie valt of staat met de kennis en kunde van de applicateur!

Neem contact op

Project van het jaar - win een scooter