Repareren bij warme temperaturen

zomer
donderdag
25
mei

Er zijn mensen die met mooi weer in de lente maar vooral zomer aan het strand liggen, maar er zijn er ook die bezig zijn houtrot te herstellen. Een vraag die we vaak krijgen is dan ook: kan dat? Geven de hoge temperaturen in de zon geen problemen?

Onderstaand een paar tips en/of antwoorden op deze “brandende” vragen.

  • Gebruik áltijd de producten bij temperaturen waar ze voor gemaakt zijn (DRY FIX® UNI: 0-35°C, DRY FLEX® 1: 0-25°C, DRY FLEX® 4: 0-35°C, DRY FLEX® 16: 10-35°C, BIO FLEX™ COOL: 0-20°C en BIO FLEX™ ALLROUND: 0-35°C)
  • Scherm het geprimerde hout af van de zon. De temperatuur beïnvloedt de open tijd (24 uur bij 20°C) van de primer “negatief” en kan daardoor aanzienlijk verkorten.
  • Meng de pasta in de schaduw en strijk deze zo vlak mogelijk uit op het mengplateau. Hierdoor blijft de temperatuur ontwikkeling (en dus ook de verwerkingstijd) binnen de grenzen.
  • Scherm het vullen en afmessen van de reparatie af om een te grote invloed van de temperatuur op het eindresultaat te vermijden.
  • Zorg ervoor dat de voltooide reparatie altijd wordt afgeschermd van direct zonlicht tijdens het uitharden. De pasta wordt anders te warm en dat zal de duurzaamheid niet ten goede komen.

Als de pasta tijdens het uitharden te heet wordt, worden de epoxyverbindingen dat ook. Deze krijgen daardoor onherstelbare schade en zorgen ervoor dat de belangrijkste eigenschap, de elasticiteit van de epoxy zodat deze kan meebewegen met de houten ondergrond, deels teniet wordt gedaan. Hierdoor wordt de doelstelling van een duurzame reparatie helaas niet meer gerealiseerd.

Neem contact op