Schilderwerken Sips bv verzorgt houtrenovatie Pepergasthuis

Schilderwerken Sips
donderdag
1
december

Een kijkje in een eeuwenoud monument in Groningen

Een oase van rust in de binnenstad van Groningen. Zo kunnen we het Pepergasthuis – officieel het Geertruidsgasthuis – wel omschrijven. Via een grootschalige renovatie wordt dit eeuwenoude monument in ere hersteld. Schilderwerken Sips bv is verantwoordelijk voor het houtwerk binnen het project. Mede-eigenaar Freddy Schipper schakelde Repair Care in voor een 100% inventarisatie en projectbegeleiding. “We willen de authentieke elementen zoveel mogelijk behouden.”

Zo’n zeshonderd jaar geleden diende het Pepergasthuis in Groningen als opvang voor pelgrims. Tegenwoordig telt het hofje 29 sociale huurwoningen van woningcorporatie Lefier. Ook heeft het gasthuis een kerkgebouw en een aantal algemene ruimtes. “Een unieke woonomgeving midden in de stad”, aldus Freddy. “Het bijzondere is dat het meteen stil is als je de deur achter je dichttrekt. De mensen wonen hier graag.” De renovatie – die inmiddels in volle gang is – heeft aardig wat om het lijf: van dakvervanging tot onderhoud van het geveltimmerwerk. Ook de keukens, badkamers en toiletten worden vernieuwd. Freddy: “Wij verzorgen het binnen- en buitenschilderwerk, inclusief raamisolatie en houtrotreparatie. Voor zowel de woningen als de kerk.”

Restauratie van monumenten
Schilderwerken Sips bv voert vastgoedonderhoud uit voor woningcorporaties, particulieren en bedrijven in het noorden van ons land. Lefier is een vaste opdrachtgever. “Ook onderhoud en restauratie van oude monumenten is ons op het lijf geschreven”, aldus Freddy. “We voerden al eerder een houtrotinspectie uit bij het Pepergasthuis. Daarna lag het project drie jaar stil door de mogelijke verkoop van het complex. Die nieuwe eigenaar is er niet gekomen, en dus werden we opnieuw betrokken bij het onderhoud.”

Authentieke sfeer behouden
Het offertetraject viel voor Freddy en zijn team in een erg drukke periode. “Daarom namen we Repair Care in de arm voor een 100% inventarisatie. Veel kozijnen bleken in slechte staat. Het gaat voor ons dan ook om een project van een jaar. Natuurlijk willen we zoveel mogelijk van het originele hout behouden.” Schilderwerken Sips bv maakt al sinds jaar en dag gebruik van de houtreparatieproducten van Repair Care. “Daar staan we heel erg achter. Het mooie is dat je zo de authentieke sfeer van het complex kunt behouden. En qua kosten ben je zeker niet duurder uit dan bij vervanging.”

Handige tips
Naast de 100% inventarisatie maken Freddy en zijn team gebruik van projectbegeleiding van Repair Care. “Dat doen we nu al een aantal jaren. Een tijd geleden bijvoorbeeld nog bij een project aan de Rode Weeshuisstraat in Groningen. Niet omdat we niet weten hoe een houtrotreparatie in zijn werk gaat. Integendeel: al onze jongens zijn via Repair Care opgeleid en als bedrijf zijn we D.O.E.-gecertificeerd. Onze mensen volgen bovendien eens per twee jaar een training. Zo’n training is interessant, maar het mooiste is natuurlijk om direct tijdens het werk begeleid te worden. De projectbegeleider geeft handige tips en kijkt mee met de werkzaamheden om te zorgen dat de reparatie 100% goed gaat. Zo leren we zelf bij en bieden we tegelijkertijd onze opdrachtgever garantie op de reparatie.”

Neem contact op