Vandaag is het Bewust Veilig Dag! Werk veilig met epoxy

veilig-werken
woensdag
20
maart

Vandaag is de derde editie van de Bewust Veilig Dag. Dé dag bij uitstek om veiligheid op de werkvloer topprioriteit te geven. Door werkgevers, werknemers, maar ook door levereanciers, zoals Repair Care.

Want veiligheid is de verantwoordelijkheid van ons allemaal. Dat geldt ook als je werkt met epoxy. Welke producten je als vakman of -vrouw ook gebruikt, om veilig te werken is schoon en geordend werken een must. Zolang je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt, is de kans op het ontwikkelen van een mogelijke overgevoeligheid of een allergische reactie epoxy nihil. 

Repair Care durft te stellen dat werken met epoxy veilig is. “Het is alleen belangrijk om natte epoxy niet met de huid in aanraking te laten komen”, vertelt Arjan Hopstaken, productmanager bij Repair Care. Volgens hem ligt de gemiddelde kans dat iemand een expoxyallergie kan ontwikkelen tussen 5 en 10%. De gebruiker krijgt in dat geval huiduitslag. “Dat is even schrikken natuurlijk, maar het levert geen gevaar voor de gezondheid op. De huid herstelt zich vanzelf als je uit de buurt blijft van natte epoxy.” Ook al is de kans op een allergische reactie niet groot: het is natuurlijk zaak om die te voorkomen. Volgens Hopstaken is dat eenvoudig. “Wij hebben de voorzorgsmaatregelen duidelijk omschreven op veiligheidsinformatiebladen. Als je die in acht neemt, kun je 100% veilig werken met epoxy.”

Draag handschoenen
Werk schoon en geordend: dat is de boodschap die Repair Care iedereen die met epoxy werkt op het hart drukt. En niet alleen vandaag op de Bewust Veilig dag. Tijdens opleidingen en projectbezoeken komt veilig werken altijd aan bod. Een belangrijk advies is het dragen van nitril handschoenen, ongeacht het percentage epoxygrondstof in een product. “De meeste gebruikers weten wel dat ze handschoenen moeten dragen als ze met epoxy werken, maar toch gebeurt het niet altijd”, aldus Hopstaken. “Hoe dat komt? De meeste mensen hebben simpelweg zelf geen epoxyintolerantie. Zij merken er niets van als ze bijvoorbeeld met een doseerpistool werken waar nog wat natte epoxy op zit. Maar voor een collega kan dit wel impact hebben. Onze handschoenen zijn ook nog eens extra lang bij de polsen. Je kunt ze omslaan en daardoor heel gemakkelijk uitdoen zonder de huid aan te raken”, aldus Hopstaken.

Reinigingsdoekjes
Naast het dragen van handschoenen, adviseert de productmanager om altijd reinigingsdoekjes bij de hand te hebben. Reinigingsdoekjes die geschikt zijn voor het verwijderen van epoxy, welteverstaan. “Dat zijn niet de doekjes die je voor een paar centen koopt bij de discounter”, zo licht hij toe. “Die maken alleen optisch schoon. Goede reinigingsdoekjes voor epoxy bevatten een speciale reinigingsvloeistof. En ze pluizen niet, want dan wordt de epoxy niet meer opgenomen. Kortom, veilig werken met epoxy is  eigenlijk helemaal niet moeilijk; het is een kwestie van willen!”

 

 

Neem contact op

Repair Care 30 jaarRenovatie 2019