Veelgestelde vragen DRY FIX®UNI

Dry fix uni doseren
woensdag
29
september

Hoe profiteert u optimaal van de eigenschappen van Repair Care-producten? Wat zijn de do’s en don’ts? Welke alternatieven heeft u voor een bepaalde werkwijze? We delen graag met u de meest gestelde vragen met de spotlight op de DRY FIX® UNI, de elastische voorstrijk voor veel soorten DRY FLEX® en alle soorten BIO FLEX™.

Waarom moet ik voorstrijken?
Een reparatiepasta werkt pas goed als deze zich goed hecht aan het hout. De pasta zelf is te stevig om goed in de ondergrond te dringen en zo een sterke verbinding aan te gaan met de houten ondergrond. Daarom brengt u eerst een (vloeibare) primer aan, de DRY FIX® UNI. Deze zorgt voor een optimale hechting van de reparatiepasta.

Wat doet de DRY FIX® UNI?
De DRY FIX® UNI zorgt voor een stevige verankering van de pasta in de ondergrond. Het product trekt, door zijn vloeibare karakter, makkelijk in het hout en zorgt voor stabilisatie van de ‘losse’ houtvezels. Hierdoor hecht de pasta zich veel beter aan het hout. Daarnaast vormt de DRY FIX® UNI een buffer tegen vocht dat mogelijk uit de ondergrond optrekt en daarmee de hechting zou kunnen behandelen tijdens het uitharden van de pasta.

Is de DRY FIX® UNI altijd toepasbaar?
Nee. Het vochtpercentage van het hout mag niet hoger zijn dan 18%. Daarnaast moet het hout vrij zijn van stof en losse houtvezels. Het vochtpercentage van het hout kunt u eenvoudig meten met de EASY•Q™ HOUTCONDITIEMETER.

Hoe breng ik het product aan?
De DRY FIX® UNI wordt geleverd in twee flesjes: een grote A-component en een kleinere B-component. Gebruik bij het doseren de juiste materialen (EASY•Q™ MIX & FIX-beker en -spatel) en let goed op de mengverhouding. Doseren is heel makkelijk dankzij de streepjesverdeling op de flesjes. Met één streepje A en één streepje B heeft u direct de juiste mengverhouding. Houd het flesje op zijn kop, lees het vloeistofniveau af en knijp licht in het flesje tot het vloeistofniveau het volgende streepje bereikt. Meng de beide componenten met een spateltje* en breng de vloeistof vervolgens dun aan op alle oppervlakken van het hout die later met de pasta in aanraking komen.

Kan ik de DRY FIX® UNI ook gebruiken als het koud is?
Jazeker. U kunt het product gebruiken bij temperaturen tussen 0 en 35°C.

Hoelang kan ik de DRY FIX® UNI gebruiken?
Na het aanmaken van het product heeft u, bij een temperatuur van 20°C, maar liefst één uur de tijd om de primer aan te brengen. Dit noemen we de potlife. Na het verstrijken van de potlife is het materiaal te dik om nog goed in de ondergrond te trekken. Restanten kunt u weggooien met het normale huisvuil. Laat ze wel altijd eerst uitharden.

Kan ik direct na het primeren de pasta aanbrengen?
Nee. Geef de DRY FIX® UNI altijd minimaal 20 en maximaal 45 minuten de tijd om in het hout te trekken. Dep daarna met pluisvrij papier of een schone pluisvrije doek de overtollige (voor zover nog aanwezig) vloeistof droog. Hierna kunt u de pasta aanbrengen.

Is de primer niet helemaal droog bij het aanbrengen van de pasta?
Dan zorgt dit voor problemen. Ook al is een gedeelte van de primer wél in het hout getrokken; de overgebleven primer zal na uitharden een laag vormen tussen de reparatiepasta en het hout. Deze laag vormt de zwakste schakel en kan makkelijk scheuren. Dit lijkt dan op onthechting van de reparatiepasta, maar in werkelijkheid is de oorzaak vaak gelegen in de niet verwijderde vloeibare primer.

Hoeveel tijd heb ik na het primeren om de pasta aan te brengen?
Laat de DRY FIX® UNI altijd minstens 20 minuten intrekken. Bij een temperatuur van 20°C heeft u vervolgens 24 uur de tijd om ervoor te zorgen dat de pasta in de reparatie komt. Wordt deze tijd – om wat voor reden dan ook – overschreden? Dan is de DRY FIX® UNI uitgehard en niet meer in staat om zich aan de DRY FLEX® te verbinden. Dit heeft ook te maken met de (vettige) aminelaag die aan de oppervlakte ontstaat na uitharding. Verwijder daarom alle uitgeharde DRY FIX® UNI (uitfrezen of minimaal 2-3 mm wegschuren) en breng het product opnieuw aan.

Is bij alle Repair Care-producten een voorbehandeling met DRY FIX® UNI nodig?
Voorstrijken met de DRY FIX® UNI is áltijd nodig bij toepassing van de DRY FLEX® 1, 4, 16 en BIO FLEX™ ALLROUND en COOL. Bij de DRY FLEX® SF en IN is het niet nodig om de DRY FIX® UNI te gebruiken. Werkt u met de DRY SEAL™ MP of de DRY SHIELD™ SK? Gebruik dan nooit de primer vooraf. De DRY SHIELD™ SK trekt zelf ook in het hout, wat niet kan wanneer er gefixeerd is.

*Roer de gedoseerde DRY FIX® UNI nooit met een kwast. Door de capillaire werking van de haren van de kwast kunnen fouten in de mengverhouding ontstaan. Dit kan een volledige chemische reactie van de A- en de B-component verstoren.

Neem contact op

OpleidingenProject van het jaar - win een scooter