Eerste KOMO-certificering voor houtreparatiemiddelen uitgegeven aan Repair Care

Waalwijk, 5 december 2016  Voor het eerst is in de houtreparatiemarkt een KOMO-certificaat uitgegeven, en wel aan Repair Care. De houtreparatieproducten van Repair Care kwamen glansrijk door de tests van Stichting Hout Research (SHR). Het certificaat is uitgegeven door Stichting Keuringsbureau Hout (SKH), een onafhankelijk keuringsinstituut.

KOMO, al jaren een gerenommeerde certificering voor de bouw- en timmerindustrie, is nu ook geïntroduceerd voor de houtreparatiemarkt. Hiermee is er voor het eerst een landelijk erkend keurmerk voor houtreparatieproducten. Meerdere producenten van houtreparatiemiddelen zijn eerder dit jaar het certificeringstraject ingegaan. Hierbij wordt er niet alleen gekeken naar het product zelf, maar ook het volledige productieproces staat onder controle. Repair Care slaagde er als eerste producent van houtreparatiemiddelen in het KOMO-certificaat te behalen.

BRL0807

Ruim twee jaar lang werkte SKH aan de beoordelingsrichtlijn voor houtreparatiemiddelen. Het resultaat is de BRL0807, die eisen stelt aan onder meer de hechting van het houtreparatiemiddel, de sterkte van de hoekverbinding, de overschilderbaarheid van het product, de buitenduurzaamheid, de uittreksterkte en de verwerkbaarheid. Ook wordt er getest op scheuren, gaten en verbindingen.

Snelverweringstest

Een belangrijke test voor het KOMO-certificaat is de snelverweringstest. Hierbij worden reparaties met het product afwisselend blootgesteld aan extreme omstandigheden: eerst 8 uur aan 75°C, vervolgens 8 uur aan 15°C en regen. De test omvat 32 van deze cycli en geeft een reëel beeld van de duurzaamheid van een reparatie in de praktijk. Een donker kozijn kan op een warme zomerdag immers makkelijk 75°C worden.

Gecertificeerde producten

Houtreparatiepasta’s DRY FLEX® 4 en 16, plus DRY FLEX® SF als plamuur- en egalisatiemiddel hebben de eisen voor het behalen van het KOMO-certificaat gehaald. Ook de DRY FLEX® COOL, het enige houtreparatiemiddel met biobased grondstoffen, is KOMO-gecertificeerd.

DRY FLEX COOLDRY FLEX COOL