Schildersbedrijf Noom restaureerde peilhuisje in Wemeldinge

rob5920
dinsdag
29
juni

“Elke keer dat ik hier nu langs rijd, voel ik een bepaalde trots”

 In elk vak heb je ze: de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Voor houtrotsaneerders zijn het vaak de karakteristieke monumentale panden. Een mooi voorbeeld is het peilhuisje in Wemeldinge, aan de haven bij de Oosterschelde. Een gebouw dat er sinds kort weer schitterend bij staat, mede dankzij de inspanningen van René Schoonen, houtrotsaneerder bij Schildersbedrijf Noom.  

Wemeldinge, het oudste dorp van Zuid-Beveland, was ooit een bloeiend centrum voor de binnenvaart. De sluisbruggen en het peilhuisje uit 1870 herinneren daar nog aan. Het peilhuisje werd gebruikt door de wacht van het sluizencomplex. Vandaag de dag vindt een kunstenaar hier zijn inspiratie. De grote klok op het gebouw geeft nog altijd de hoogte van het waterpeil in de Oosterschelde aan.

ERM-certificering
Schildersbedrijf Noom, dat door de gemeente Kapelle benaderd werd voor de restauratie van het peilhuisje, kent zelf ook een rijke historie. Met Jan Noom staat nu de vijfde generatie aan het roer. Het bedrijf verzorgt onderhoud aan de meest uiteenlopende gebouwen, waaronder veel monumenten. “Sinds januari zijn wij ERM-gecertificeerd”, vertelt Jan. “Dat betekent dat we voldoen aan de richtlijnen van stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg. Het levert ons mooie projecten op. Denk aan de restauratie van de luiken van het Abdijcomplex in Middelburg, en van de toegangsdeuren van de Nieuwe Kerk in Zierikzee.”

Extra uitdagingen
Ook René Schoonen, de vakman die bij Schildersbedrijf Noom het houtreparatiewerk voor zijn rekening neemt, kan het werk aan monumentale panden enorm waarderen. “Bij die oude panden zie je een keur aan verbindingen. Ook werk je weleens met minder gangbare houtsoorten, zoals eiken. Dat maakt het werk interessant en uitdagend.” Op de vraag wat de grootste uitdaging was bij de restauratie van het peilhuisje, heeft hij snel een antwoord. “Dat was de reparatie van de ronde omlijsting van de klok. Hiervoor hebben we eerst een mal van plaatmateriaal gemaakt.”

Permanente reparatie
Schildersbedrijf Noom repareert alleen met Repair Care. Dit tot tevredenheid van René. “Het maakt dat ik voor honderd procent achter mijn werk kan staan. Met veel andere middelen kom je tot een tijdelijke oplossing, terwijl ik met Repair Care weet dat de reparatie permanent is.” Jan knikt. “Met het oog op garanties is dit ook belangrijk. De markt van vastgoedonderhoud verandert; we gaan steeds meer richting totaalonderhoud. Als bedrijf willen wij de verantwoordelijkheid voor het complete schilderwerk naar ons toe trekken. Dat kan alleen als je ook bij de ondergrond voor het allerbeste resultaat gaat.”

Schitterend resultaat
Het peilhuisje was er niet best aan toe toen René en zijn collega’s er aan de slag gingen. Hoe anders was dat drie weken later. René: “Het staat er nu weer schitterend bij. Het is geweldig om zo’n gehavend monumentaal pand te mogen opknappen. Elke keer dat ik hier nu langs rijd, voel ik een bepaalde trots.”

Neem contact op

NS reparatiewerkenDRY FLEX SF